Tag Archives: bugs

Visual Studio 2010 SP1 Slow to Start with “Loading toolbox content” Status

I still install VS2010 on all new machines for a number of reasons.  It seems that inevitably over the course of the life of the install I will eventually run into a problem where Visual Studio becomes slow to start, getting “stuck” for many seconds with this message in the status bar:

Loading toolbox content from package Microsoft.VisualStudio.IDE.Toolbox.ControlInstaller.ToolboxInstallerPackage ‘{2C98B35-07DA-45F1-96A3-BE55D91C8D7A}’

I initially theorized this had something to do with the Telerik control suite updating (via its outside “Control Panel” installer), but even completely uninstalling that didn’t solve it.  Since I keep doing a Google search to remember the real solution, I wanted to permalink the answer.  Basically:

  1. Close all instances of Visual Studio
  2. Back up registry (regedit, File|Export, Export Range: All)
  3. Delete registry key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\VisualStudio\10.0\Packages\{2c298b35-07da-45f1-96a3-be55d91c8d7a}] (I also back up the specific key I’m deleting before I do it, just in case I click the wrong one)
  4. Navigate to C:\Users\WindowsUserAccount\AppData\Local\Microsoft\VisualStudio\10.0\
  5. Move toolbox*.tbd (typically four files) out of this folder and to a backup location:
  6. Restart Visual Studio

The toolbox*.tbd files will be immediately recreated on launch, probably at a much smaller size.  After the first launch, during which the toolbox is being rebuilt, Visual Studio should start much more quickly.